Sõjaväeteenistuse loeng



19. aprillil 4. tunni ajal käis meie koolis mees nimega Janno Isat, kes rääkis üheteistkümnendatele klassidele natuke ajateenistusest ning kuidas sellega alustada. Loeng oli väga huvitav ning inforikas.



Väike kokkuvõte toimunust:

Meessoost Eesti kodanik on kohustatud teenima kaitseväes - täitma kaitseväeteenistuskohustust.

Ka naistel on võimalik osaleda ajateenistuses, kus nende koormus on võrdne meeste omadega. Enamik naisi õpib edasi tavaliselt meditsiini erialal.

Ajateenistusse kutsutakse 18- kuni 27-aastane kutsealune, kelle tervislik seisund on kaitseväeteenistuseks kõlblik või kõlblik piirangutega ning kellel on vähemalt põhiharidus ja kes ei kuulu ajateenistusest vabastamisele. Kutsealuse kaitseväeteenistuskõlblikkust hindab Kaitseressursside Ameti arstlik komisjon.

Ajateenistuse pikkus sõltub, millal inimene liitub sõjaväega. Kui minnakse suvel, siis kestab ajateenistus 11 kuud, kui sügisel siis 8 kuud.

Ajateenistust saab täita erinevates väeosades üle Eesti. Enamik neist on Tallinnas, näiteks Logistikapataljon, Mereväebaas, Vahipataljon jne.. Samuti on asutusi ka Tapal (Õhutõrjepataljon, Suurtükipataljon, Pioneeripataljon), Jõhvis (Viru jalaväepataljon) ja Võrus (Kuperjanovi jalaväepataljon).

Natuke ka ajateenijate elust.
Vaba aega on üldiselt vähe. Peale kolme kuud teenistust võivad sõdurid taotleda loa puhkuseks, mis kestab 1-2 nädalat. Enamasti tehakse seda nii, et puhkuse sisse mahuks jõulud või aastavahetus (kui veab, siis mahutatakse mõlemad). Väeosades on vabaaja veetmiseks palju erinevaid võimalusi näiteks spordimängudes osalemine, jõusaal, raamatukogu jne. Lähedastel on võimalik ka omasid külastada vabal ajal. Ajateenijate päev algab korraliku hommikuvõimlemisega. Toitu kiidetakse seal väga. Alkoholi tarbimine on rangelt keelatud. Samuti ei tohi väljaspool vaba aega kasutada telefoni, muusikapleierit või mingit muud seadeldist, mis ei kuulu teenistuse juurde.

Ajateenijad saavad ka igakuiselt teatud summa toetust, mis ulatub ligikaudu 1300 kroonist kuni 3000 kroonini olenevalt isiku auastmest.

Lisainfo saamiseks külastage www.kra.ee. Samuti saab helistada tasuta infotelefonil 800 2525 või üldtelefonil 717 0700. Küsimusi võib saata ka e-posti aadressile krainfo@kra.ee või teabenõude kujul aadressile teave@kra.ee.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar